Blog

Nieuws van de NWP

 

EU en kabinet gaan door met controversiële vergunningen omstreden bestrijdingsmiddelen

Vandaag heeft de Europese Commissie, in een extra vergadering en met steun van Nederland, de vergunning voor een groot aantal omstreden pesticiden verlengd. Hierbij is de procedureel vastgelegde wetenschappelijke veiligheidstoets niet uitgevoerd. De instanties die de veiligheidstoetsen zouden moeten uitvoeren beroepen zich al enige tijd op tijdgebrek. Het zou daarom niet eerlijk zijn richting pesticiden producenten om de stoffen nu te verbieden; de omgekeerde wereld, vindt foodwatch. Het betreft onder andere bestrijdingsmiddelen die eerder in andere procedures zijn aangemerkt als hormoon verstorend of schadelijk voor het ongeboren kind en de vruchtbaarheid. Deze stoffen worden nu ‘blind’ verlengd. Eerder nam het Europees Parlement hiertegen al een resolutie aan. Het Nederlandse kabinet had voorafgaand aan de vergadering verklaard voor verlenging te stemmen, met een kritische stemverklaring. Dit doet zij ondanks dat ook in de Tweede Kamer tegen soortgelijke verlengingen eerder een motie is aangenomen. 

Hormoonverstorend en toxisch voor de voortplanting
Op de bijeenkomst van Europese Commissie en experts van de lidstaten (SCoPAFF) vandaag (maandag 15 april) stond de procedurele verlenging van meer dan 30 pesticiden geagendeerd. De verlenging gebeurt zonder enig onderzoek of inhoudelijke onderbouwing omdat de Europese beoordelingsinstanties, waaronder EFSA, onderbezet zeggen te zijn. De eerder aangetoonde schadelijke eigenschappen van diverse pesticiden zijn zodanig dat een volledige wetenschappelijke herbeoordeling logischerwijs tot een verbod zou moeten leiden. Zo is van flumioxazine eerder vastgesteld dat het ongeboren kind en de vruchtbaarheid kan beschadigen en wordt tebuconazole ervan verdacht het ongeboren kind te kunnen beschadigen. Deze stoffen zouden niet door een herbeoordelingstoets komen en zouden dan ook nooit verlengd mogen worden. Ook diverse andere bestrijdingsmiddelen staan op de lijst van ‘candidates for substitution’ vanwege de toxiciteit en gebruik zou daarom zo snel mogelijk gestopt moeten worden. Dit betreft onder andere dimethoate, fenamiphos en metribuzin.

Lees meer

Bron: foodwatch.org

 

Deze dokter adviseert: slik minder pillen

Als hoofdredacteur van het Geneesmiddelenbulletin nam Dick Bijl 25?duizend onderzoeken naar medicijnen onder de loep en hij schrok van wat hij las. Zo veel slordig onderzoek, gebrekkige statistiek, vertekende uitkomsten. Bijl schreef zijn bevindingen op in ‘Het pillenprobleem’.

Lees verder

Bron: de Volkskrant

 

De 11 gevaren van kunstmatig zoetstof Aspartaam

De 11 gevaren van kunstmatig zoetstof Aspartaam (E951) 

Lees meer

Bron: healthwatch.eu

 

Slaapgebrek is een basis voor de epidemie aan eenzaamheid

Mensen met een slaaptekort voelen zich eenzamer en minder geneigd om met anderen om te gaan. Ze vermijden nauw contact op vrijwel dezelfde manier als mensen met sociale angst. Dat is de conclusie van een onderzoek door wetenschappers aan de University of California. De onderzoekers toonden bovendien dat personen met een slaapachterstand ook voor anderen sociaal onaantrekkelijk worden.

Lees meer

Bron: nl.express.live

 

Poor sleep triggers viral loneliness and social rejection

Poor sleep can literally kill your social life.

UC Berkeley researchers have found that sleep-deprived people feel lonelier and less inclined to engage with others, avoiding close contact in much the same way as people with social anxiety.

Worse still, that alienating vibe makes sleep-deprived individuals more socially unattractive to others. Moreover, even well-rested people feel lonely after just a brief encounter with a sleep-deprived person, triggering a viral contagion of social isolation.

Lees meer

Bron: news.berkeley.edu

 

The Perfect Eyesight of Hunter-Gatherers

Deze keer een interessant artikel in het Engels.

In modern, industrialized nations such as the United States and Norway, where I live, it’s the norm rather than the exception to have suboptimal eyesight. A lot of people are either near or farsighted, and many also develop cataracts and macular degeneration as they get older. These conditions are so common nowadays that having issues with one’s eyes and vision is sometimes considered a natural part of being human.

Lees meer

Bron: Darwinian Medicine

 

Kunst broodnodig voor het kinderbrein

Kinderen al vanaf jonge leeftijd in aanraking brengen met kunst is belangrijk voor hun ontwikkeling. Maar waarom is dat eigenlijk zo? Professor Erik Scherder legt uit hoe het kijken naar kunst precies werkt. Hij is hoogleraar Klinische neuropsychologie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en sinds zijn optredens in De Wereld Draait Door dé beroemdste professor van Nederland.  

De verbindingen in de hersenen moet je blijven trainen, een leven lang. Hoe eerder kinderen met kunst en cultuur in aanraking komen, hoe beter: de hersenen zijn immers nog volop in ontwikkeling!’

Lees meer

Bron: kunstfanaatjes.nl

 

Hekel aan suppletie

Het Voedingscentrum moedigt het gebruik van voedingssupplementen niet bepaald aan. Hoe onderbouwt het die zuinigheid? Gert Schuitemaker en Toine de Graaf plozen de teksten het Voedingscentrum er op na. Ze vinden dat het Voedingscentrum speelt met taal om het volk te misleiden.

Op www.voedingscentrum.nl geeft de knop ‘Pers’ onder meer toegang tot de ‘standpunten’ van het Voedingscentrum. Eén daarvan gaat over het slikken van extra vitamines. De eerste zin vat het standpunt van het

Lees meer

Bron: foodlog.nl

 

70 jaar nwp Jong én Vitaal

Het is feest! In 2018 bestaat het NWP namelijk 70 jaar. Een reden om een
speciaal evenement op een prachtige locatie te organiseren. Op zaterdag 21 april 2018 bent u van harte welkom in Hotel van Oranje in Noordwijk vooreen boeiend jubileumcongres én feestelijke avond. Wij hebben twee prominente sprekers, die ieder op hun eigen vakgebied, het thema ‘Jong
en Vitaal’ luister bijzetten.

Lees meer